VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Wat te doen met spaargeld dat niets meer oplevert?

Geplaatst op: 19-01-2020, 16:01:15

Deze week maakte ABN Amro bekend dat de rente op de spaarrekeningen naar 0% gaat. Heel verrassend was dit niet, want het hing al enige tijd in de lucht.

Voor spaarders zal deze renteverlaging aanleiding zijn om na te denken wat zij met hun spaargeld moeten doen. De rente was al heel laag – nagenoeg 0% – en de belastingheffing in box 3 zorgt ervoor dat het saldo op de spaarrekening wordt aangetast.

Voor menig spaarder is dit een doorn in het oog en reden om op zoek te gaan naar alternatieve mogelijkheden. Aanbieders spelen handig in op dit sentiment. Alleen al op de radio zijn verschillende reclames te horen, waarbij de strekking is dat u min of meer een dief van uw eigen portemonnee zou zijn als u niet gaat beleggen.

Indringende boodschap

In eerste instantie zal de invloed van die reclames beperkt zijn, maar naarmate de rente lager wordt en de spaarder de reclames vaker hoort, komt de boodschap steeds indringender binnen. Dat is de kracht van de herhaling: meer mensen gaan inderdaad denken dat ze zichzelf tekortdoen met een spaarrekening.

De aanbieders zijn primair gericht op het binnenhalen van nieuwe klanten, hetgeen ook blijkt uit de wervende teksten met relatief hoge rendementen, zekerheden en/of garanties. En natuurlijk is er de vraag waarom u dat nog niet doet. Het wordt voor spaarders steeds moeilijker om de verleiding te weerstaan.

Dat begrijp ik, maar het is de vraag of beleggen voor hen de oplossing is. Allereerst heeft beleggen alleen maar zin als u het geld op de lange termijn, minimaal tien jaar, kunt missen.

Altijd risico’s

Ten tweede moet u bereid zijn de risico’s te accepteren die met beleggen gepaard gaan. U kunt wel denken: met de genoemde zekerheden en/of garanties loop ik toch geen risico, maar in werkelijkheid zijn er altijd risico’s aan verbonden. Voor spaarders wie beleggen niet past is het meer dan raadzaam de verleiding te weerstaan.

Bron: bijdrage van Herman Bouter van 19 januari 2020 op www.dft.nl

Vorige pagina